Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga

Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga

22.01.2017. Poslednji dogadjaji

Aerodrom Morava uskoro počinje sa radom

Aerodrom „Nikola Tesla“ pomoći će aerodromu „Morava” u Lađevcima kod Kraljeva u završnom tehničkom opremanju kako bi se pokrenuo davno najavljivani civilni saobraćaj

U dosadašnje radove na pisti i u izgradnju neophodnih objekata za civilni vazdušni saobraćaj na ovom doskora samo vojnom aerodromu uloženo je oko deset miliona evra. Sladi i završno tehničko opremanje, pa će beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ za te svrhe uložiti tri stotine hiljada evra.

– Ta pomoć će kroz nekoliko dana proći i predviđenu proceduru odlučivanja pa će ovi poslovi, računajući i period javne nabavke, biti brzo okončani kako bi ovde krenuo redovni civilni saobraćaj.

Pomenuta pomoć je deo naše misije da i na drugim aerodromima stvorimo najbolje uslove, a stvar je komercijale čiji će avioni odavde poletati i sletati.

Ti uslovi će, siguran sam, biti veoma primamljivi za kompanije od samog početka, a Aerodrom „Nikola Tesla“ će i ubuduće pomagati pogotovo što u poslednje dve godine posluje veoma dobro sa ostvarenim profitom od 26 miliona evra i uz dobre izglede da ove godine budemo još uspešniji – rekao je Saša Vlaisavljević, v. d. direktora Aerodroma „Nikola Tesla“.

To je potvrdio i Zoran Ilić, pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za urbanizam, saobraćaj i infrastrukturu uz napomenu da su u pripremi i ugovori koji će civilni operater, nedavno formirana kompanija „Aerodromi Srbije“ potpisati sa Ministarstvom odbrane.

Ponovio je i raniji plan da u početku, do druge faze prilagođavanja ovog aerodroma za civilni saobraćaj, odavde poleću i sleću avioni tipa „boing 737”, kojima raspolaže domaći avio-prevoznik i avioni „erbas 320”.

O značaju dugo očekivanog pokretanja civilnog vazdušnog saobraćaja sa pomenutog aerodroma govorio je i Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga, a pored važnosti za razvoj privrede i turizma na području više od desetak opština i gradova u ovom delu Srbije za grad Kraljevo je od koristi i planirano otvaranje stotinak novih radnih mesta na ovom aerodromu.