Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga

Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga

05.03.2024. Aktuelno

RRA Raškog i Moravičkog okruga na 9. Kongresu lokalnih samouprava u Poljskoj

Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga bila je institucionalni partner 9. kongresa lokalnih samouprava u Mikolajki u Poljskoj. Direktorka agencije Lucija Vasiljević bila je učesnica panela Povezivanje gradova – značajan međunarodni faktor u razvoju lokalne zajednice.

Kongres je između 4. i 5.marta 2024. obeležilo više od 200 panela na teme lokalnog i regionalnog razvoja, Evropske Unije, međunarodne saradnje, energetike i drugih tema koje su značajne u radu lokalnih samouprava i zajednica. Više od 2500 učesnika na događaju imalo je priliku da se upozna sa različitim evropskim praksama. Doprinos naše agencije nije bila samo povećanje prepoznatljivosti agencije na međunarodnom nivou, već i predstavljanje dobrih praksi regiona na području povezivanja gradova i saradnje sa bratskim gradovima i opštinama, od strane direktorke Lucije Vasiljević.

U razgovoru sa moderatorom i ostalim učesnicima panela, predstavila je primarne vrednosti povezivanja gradova  – prijateljstvo i saradnju među narodima Evrope. Povezivanje predstavlja dugoročnu obavezu, okuplja ljudi različitih kultura, jezika i religija. Za uspeh istog neophodna je dvostruka posvećenost – lokalnih vlasti i građana. Na pitanje kakva je budućnost saradnje između gradova odgovorila je da očekuje svetlu budućnost, još više povezivanja i upoznavanja građanki i građana drugih država, naglasila bitnost umrežavanja, međukulturnog dijaloga, razmene dobrih praksi, međusobne pomoći i nesebičnog prijateljstva.