Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga

Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga

10.08.2022. Aktuelni projekti

Tematsko putovanje koridorom kulturne i prirodne baštine od Srbije do Crne Gore-CREATIVE TWINNING

CREATIVE TWINNING projekat prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore ima za cilj razvoj zajedničke turističke ponude za očuvanje, vrednovanje, tumačenje, integrisanje i promovisanje lokaliteta kulturne i prirodne baštine po savremenom modelu tematskih puteva. Projekat implementiraju Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga  iz Srbije na teritoriji opština Kraljevo, Raška i Ivanjica i NVO Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Crne Gore na teritoriji opština nacionalnih parkova Durmitor, Biogradska Gora i Prokletije.

Projektom se planira poboljšanje uslova za stvaranje održive turističke ponude u prekograničnim ruralnim i planinskim područjima Srbije i Crne Gore. Kroz predviđene projektne aktivnosti, kao što su: mapiranje i tumačenje turističke ponude, izrada studijske dokumentacije za identifikaciju i uređenje 8 tematskih puteva zajedno sa ključnim pristupnim stazama, ka oi kroz edukativne aktivnosti  doći će do poboljšanja kvaliteta i raznolikosti turističke ponude koja se bazira na kulturnoj i prirodnoj baštini regiona.

Obzirom da će tokom implementacije projekta kulturna i prirodna baština biti sistematski popisana, a nova turistička ponuda kreirana i promovisana, sve to će doprineti jačanju informiranosti turista o ponudi prekograničnog područja i njegove prepoznatljivosti kao turističke destinacije. Takođe, doći će i do unapređenja prekogranične saradnje među nosiocima aktivnosti ove regije i jačanja svesti lokalnog stanovništva o značaju svestrane prekogranične razmene. Ovo će doprineti da se potencijal prekogranične regije Srbije i Crne Gore prepozna kao deo strategije ekonomskog razvoja.

Projekat finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020. Ugovorno telo je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranjeprograma iz sredstava Evropske unije (CFCU). Ukupna vrednost projekta je 351.279,99 EUR, od toga je EU doprinos 298.409,99 EUR. Projekat traje od 01.3.2021. – 28.02.2023.

Više o projektu nadjete putem linka.